Dine Out tipp – A menü

Az újabb Dine Out kiegészítőhöz kapcsolódó tippben most a menüt és annak összeállítást mutatom be. Hiszen egy éttermet nagyrészt maguk a kínált ételek határoznak meg, így – akárcsak a való életben – a játék során is figyelnünk kell arra, milyen ételeket válogatunk be a menüsorba.

A játék négy kategóriából – italok [drinks], előételek [appetizers], főételek [main courses] és desszertek [desserts] – harminc-harminc elemet kínál. Ezekből mi választhatjuk ki, hogy mely ételek kerüljenek a menübe. Ez azt is jelenti, hogy akár tematikus éttermet, vagy bárt is nyithatunk, mindez csak rajtunk múlik.

Amire viszont kifejezetten oda kell figyelni, az a fogások elkészítésének nehézsége. Ez a nehézségi szint a játékban egytől-ötig tart, így a szakács képességeihez mérten tudjuk kiválasztani a megfelelő ételeket. Hiszen ha nem elég képzett a szakács, bizonyos fogásokat nem fog tudni elkészíteni, vagy csak nagyon rossz minőségben, ami az étterem megítélését is rontja.

Ezen kívül fontos irányításunk alatt tartani a szakács hangulatát is, hiszen ha rossz hangulatban kell főznie, akkor nem fog tudni minőségi ételeket készíteni. Még akkor sem, ha a képességei ezt lehetővé tennék is.

Ahogy már a személyzetről szóló tippben kitértem rá, szabályozni tudjuk a szakács főzési sebességét is, így elérve hogy gyorsan, ám kevésbé minőségi, vagy lassan, de minőségi ételeket készítsen.

És hogy miért is ennyire fontosak a minőségi ételek? Azért, mert a vásárlóink értékelésébe igencsak beleszámít, hogy elégedett volt-e a fogásokkal, és minden rossz értékelés hatni fog a hírnevünkre. Ha nem megfelelőek az ételek, kevesebb vendég érkezik majd, ami kevesebb bevételt hoz. Nem szükséges csak erre alapozunk, hiszen az értékelésbe egyéb tényezők is szerepet játszanak majd. De fontos odafigyelni, hogy legalább normál minőségű ételeket szolgáljunk fel.

Ezen kívül azt is szabályozni tudjuk, hogy mekkora hasznossággal dolgozzon az étterem. Vagyis hogy mekkora profithoz fogunk jutni a munkánk során. Ezt a kezelőfelületen tudjuk beállítani.

Alapbeállításon az étterem 100%-os hasznossággal működik. Ez a játékban azt jelenti, hogy minden fogást az elkészítési költségeinek értékéért adunk el. Ezt az értéket tudjuk emelni, de figyelni kell arra, hogy minél drágábban áruljuk a fogásokat, annál kevésbé fogják pozitívan értékelni az éttermet. De ha odafigyelünk a megfelelő minőség fenntartására, nyugodtabban emelhetjük az árakat.