Készítsünk egyedi tartalmat! – Sims 2 – Ismerkedés a SimPE-vel

Sims 2-es modoláshoz, egyedi tartalmak készítéséhez fontos eszköz a SimPe nevezetű kis program. Mivel nem titkolt szándékom, hogy több egyedi tartalom készítős tippet is megosztok majd, szeretném egy kicsit “felvezetni” ezen program használatát, mivel sokszor szükségünk lesz rá. Aki még soha nem használta, mindenképpen olvassa el ezt a kis tippet, hiszen bemutatom a program első beállításait, és a kezelőfelületet. SimPe-re fel! 😀

Bevezetésképp elmesélném, hogy pontosan mi a szösz is ez a SimPe. Ez egy kis segédprogram, aminek neve nem takar egyebet, mint Sim Package Editor, és ebből is kitalálható, hogy a Sims 2-ben használt package fájlok szerkesztésére használható. (természetesen van Sims 3-as és Sims 4-es változata is, de ezekről most nem lesz szó)

A programot EZEN a linken keresztül tudjátok letölteni.

Egy egyszerű telepítés után máris használatba vehetjük a programot, azonban aki a Sims 2 játék Ultimate Collection verziójával rendelkezik, annak fontos információ, hogy ez a fajta játék más fájlelérési útvonalakat használ, mint lemezről telepítős társa, ezért sajnos egy kis mókolásra még szükségünk lesz, hogy működésre bírjuk a SimPe-nket.

Tehát aki Ultimate Collectionnel rendelkezik, az töltse le EZT a fájlt, és cserélje ki a SimPe telepítési mappájában az expansions.xreg fájlt! Sikerült? Szuper! 🙂

Most már megnyithatjuk a SimPe-t!

Ha ilyen esetleg ilyen üzenettel találkoznánk, nyomjunk Yes-t, ez csak egy figyelmeztetés, hogy a Paloták és Parkok az utolsó kiegészítő, amivel kompatibilis a program (de ez is az utolsó, szóval jók vagyunk).

Menjünk az Extra…/Preferences… menübe. Itt rögtön a felugró System Folders lapon kell néhány beállítást eszközölnünk, és ellenőrzést elvégeznünk.

Akik Ultimate Collectionnel rendelkeznek, ellenőrizzék ezen a lapon, hogy ezek a fájlelérési útvonalak vannak-e beállítva:

Base Game C:\Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Double Deluxe\Base

Expansion Packs
University \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\University Life\EP1
Night Life \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Double Deluxe\EP2
Open for Business \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Best of Business\EP3
Pets \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Fun with Pets\EP4
Seasons \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Seasons
Bon Voyage \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Bon Voyage
Free Time \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Free Time
Apartment Life \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Apartment Life

Stuff Packs
Family Fun \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Fun with Pets\SP1
Glamour \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Glamour Life Stuff
Celebration \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Double Deluxe\SP4
H&M Fashion \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Best of Business\SP5
Teen Style \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\University Life\SP6
Kitchen and Bath \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Best of Business\SP7
IKEA Home \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\University Life\SP8
Mansion and Garden \Program Files\Origin Games\The Sims 2 Ultimate Collection\Fun with Pets\SP9

Majd menjünk át a File Table nevezetű fülre, és nézzük meg, hogy a kiegészítők ki vannak-e pipálva. Ha igen, akkor jó, ha nem, pipáljuk be őket, és nyomjuk meg a jobb felső sarokban található Reload gombot. Lehet, hogy újra is kell indítanunk a programot, ha be vannak szürkülve a pipák. Mindenesetre addig nyomkodjuk, amíg jó nem lesz. 😛

NVIDIA DDS Utilities telepítése

Amennyiben a jövőben tervezünk tárgyakat átszínezni, ajánlatos telepíteni ezt a kis plugint a programhoz, hiszen ennek segítségével fogunk tudni DDS képfájlokat importálni.

Első dolgunk, hogy INNEN letöltsük, majd telepítsük.

Majd ismét nyissunk SimPe-t, és menjünk megint az Extra…/Preferences… menübe. Rögtön az első lapon látunk egy kis szöveget, hogy Nvidia DDS Tool Folder. Na, az amelletti Browse… gombra kattintva navigáljunk oda, ahová a plugint telepítettük (ha nem változtattunk semmit telepítéskor, ez általában a képen látható útvonal). Jelöljük ki az nvdxt fájlt, és nyomjunk okét.

Pár szó a kezelőfelületről

Hát így néz ki, nem túl izgi. XD Ha megnyitunk egy package fájlt Resources Tree ablakocskában fogjuk látni a tartalmát, csoportosítva. A fájlokat külön-külön pedig a Resource List ablakban. Ha rákattintunk egy fáljra, az alsó, Plugin View ablakban fogjuk látni a tartalmát. Ez lehet így elsőre bonyolultnak tűnik, de használat során egyértelmű lesz a dolog, ígérem.

Ha esetleg egyszercsak elfelejtene így kinézni a program, az eredeti kinézetet az Extra…/Preferences…/SimPE Settings fülön a reset Layout gomb megnyomásával tudjuk visszaállítani.

Hát, szerintem ennyi lenne a lényeg, ez ugyanis csak egy kis ismerkedés volt a programmal. Erre a tippre fogok majd a későbbiekben is hivatkozni, így talán átláthatóbbak a kezdeti lépések. A következő tippben már tényleg készítünk is valami egyedi tartalom szagút, tartsatok akkor is velem! 🙂

Ha bármi kérdésetek lenne az elhangzottakkal kapcsolatban, nyugodtan hagyjatok egy komit. 🙂

Mentés