Sims 2 Vár az üzlet kisokos – 1. rész

Az én játékstílusom olyan, hogy simjeim főleg üzleteket vezetnek. Bevallom a Vár az üzlet a kedvenc Sims 2-es kiegészítőm (az is volt meg legelőször), és én nagyon szeretek a kis üzletecskékkel bajmolódni, új ötleteket kitalálni és megvalósítani.

Sokszor hallottam másoktól, hogy nekik nehézkes az üzletvezetés, bonyolult, vagy esetleg unalmassá válik egy idő után. Pedig szerintem rengeteg kiaknázható ötlet rejlik ebben a lehetőségben.

Egy szó, mint száz, gondoltam egyet: készítek egy kis tippsorozatot az üzletvezetésről! Egyelőre nem tudom még hány részes lesz (vagy hogy milyen sűrűn fog megjelenni), de megpróbálom megosztani Veletek saját kis tapasztalataimat, néhány tippet és trükköt, sőt, még pár hasznos modot is szeretnék bemutatni, amelyek megkönnyíthetik életünket. Üzletvezetésre fel! 🙂

Első lépések

Egyszer volt, hol nem volt, kis simünk (helyett Te magad) fejébe vette, hogy kipróbálja magát az üzletvezetés világában. Milyen típusú üzletet nyisson? Egyáltalán hogyan tegye meg a legelső lépést? Válaszokért olvassatok tovább! 🙂

Telektípus kiválasztása:

Drága vállalkozó szellemű simünk kétféle helyen is megnyithatja jövőbeli aranybányáját: a saját kis lakótelkén, vagy egy közösségi területen. Természetesen mindkét lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai, nézzük sorban ezeket:

Lakótelek: Nem kell elmászkálni másik telekre, és nem kerül semmibe az üzletnyitás (oké, csak a felszerelést meg az árut kell megvenni). Azonban más játszható simünket nem tudjuk ideküldeni vásárolni, és hát a telken valahol helyet kell szorítanunk az üzletnek.

Közösségi telek: Az üzlet jól elkülönül, más simeket elküldhetjük ide vásárolni, azonban a telek megvásárlásának súlyos simoleon-beli költségei vannak. Ráadásul a közösségi területre menésnél az idő is megtréfál minket (mert ugye a sim hiába tölt el x időt egy telken, ugyanakkor tér haza, amikor elindult, viszont a szükségletei ugyanúgy változnak), tehát ez is egy nehézség lehet (kivéve, ha az embernek van egy jó modja rá :P).

Én a közösségi telkes verziót preferálom, nagyon régen nyitottam lakótelken üzletet. Jobban szeretem, ha elkülönül, szabadabban tudok építkezni, és – habár be lehet zárni az ajtókat – nem mászkálnak bele az érdeklődő vásárlók simcsaládom magánszférájába.

Mod: Ide tenném hasznos modként a Hacked Computert (szebb verziók ITT), amit én kölcsön felvételére használok. Ez egy tárgy, amit a számítógépek között lehet megtalálni.

Rákattintva a Bank Online…/Loan menüpont alatt tudjuk kiválasztani, hogy simünk mennyi kölcsönt szeretne igényelni. Ha rákattintunk az összegre, megjelenik egy kis szöveg, jelezve, hogy mennyi kölcsönünk van.

Ha később meg szeretnénk tudni ezt az infót, szintén a Bank Online alatt a Check Money…/Bank accounts alatt tudjuk ezt megtenni, láthatjuk, hogy az én simem 9000 simoleon kölcsönt igényelt összesen. A visszafizetést szintén itt a Pay Loan menüpont alatt a visszafizetendő összeg kiválasztásával tehetjük meg (természetesen nem kell az egészet egyben visszafizetnünk, és bármikor tudunk újabb kölcsönhöz folyamodni). Azonban vigyázzunk! Hiszen a hitel kamatozik, szóval reméljük sikeresen fog működni az üzlet, mielőtt csinos kis adósságba veri magát vállalkozónk!

Nyissunk üzletet!

Ha megszereztük a kellő lelkesedést és tőkét, akár bele is csaphatunk a lecsóba!

Otthoni üzlet nyitásához nem kell mást tennünk, minthogy a telefonon vagy számítógépen az Üzlet…/Otthoni vállalkozás indítása menüpontra kattintunk, és már készen is vagyunk! Ha közösségi telket szeretnénk vásárolni, szintén a telefonon vagy számítógépen az Ingatlaniroda…/Közösségi terület vásárlása menüpontra kell klikkelnünk.

Ekkor felugrik egy ablak, és kiválaszthatjuk, hogy melyik szomszédságunkban leledző telket szeretnénk megvenni (természetesen már más tulajdonában lévő telket nem vásárolhatunk meg). A pipára kattintva véglegesíthetjük a vásárlást.

Üzlettípus kiválasztása:

Ha eldöntöttük, hogy lakótelken avagy közösségi telken kívánjuk megnyitni üzletecskénket, érdemes elgondolkodni, hogy mégis milyen big bizniszt szeretnénk létrehozni. Vannak erre hivatalosabb és nem hivatalos kategóriák, de körülbelül négy csoportba lehet osztani az üzleteket típus szerint. Lássuk ezeket!

Kereskedő típusú: A kereskedő típusba sorolom az olyanokat, amik valami fizikai dolgokat árulnak, amit a simek meg tudnak venni. Ez csupán annyi, hogy leteszünk néhány tárgyat, beárazzuk őket, veszünk egy pénztárgépet, aztán hadd szóljon. Igazából a szokványos játékbolt-virágbolt-műszaki bolt-bútorbolt kombón kívül rengetegféle változatot létre lehet hozni, hiszen ahogy említettem, bármit el lehet adni. Simed szőnyegeket akar árulni? Uccu neki! Vagy netán sportszereket? Itt a lehetőség! Letöltöttél egy halom dekorációs könyvet? Nyisson könyvesboltot! Szeret horgászni? Mit szólnál egy halas bolthoz? A lehetőségek száma végtelen! Bevallom az én kedvencem a kis cipő dekorációk eladásából összetákolt cipőboltom volt. Nyitni akarok egyet az új szomszédságomban is!

Szolgáltatást áruló: Hát igazából ebbe a kategóriába a fodrászatot meg a masszázsszalont sorolnám (igen, a masszázsasztalt beárazva simünk masszőrré is avanzsálhat). Ehhez azért fontos, hogy mindig legyen valaki a fodrászszéknél/masszázsasztalnál, különben nem kezdik el nézni a simek.

Beléptetőrendszeres: Ezek azok, ahol van ugye az a beléptető masinéria, a simek pedig óránként fizetnek a bentlétért. Ilyenkor figyelni kell, hogy olyan tárgyakat tegyünk le, amelyek lefoglalják a simeket, mert ha belépnek, de nem találnak semmi érdekeset, el is mennek, és ugrott a pénz! Szóval érdemes szórakoztató eszközöket letenni, természetesen tematikusan is lehet: karaokebár, görkoripálya, pókerklub, és a lehetőségek száma itt is a fantáziánkon múlik!

Étterem: Az éttermet én külön kategóriába veszem, ugyanis szerintem ez a legmacerásabb az összes közül. Ugyanis ahhoz, hogy normálisan működjön, alapból kell 3 ember: egy séf, egy pincér meg egy host. És persze a legjobb, ha a séf nem most kezdte az ipart, tehát rendelkezik már néhány főzés ponttal. Az étteremvezetésnek szerintem fogok egy külön tippet szentelni, szóval itt most nem mennék bele a részletekbe.

Mod: Itt ajánlanék be egy kis modot, a Customer Selectort. Ez egy ilyen kis szürke tárgy, ami a Vegyes/vegyes kategóriában található meg. Le kell tenni, majd kapunk egy halom opciót, amivel megvariálhatjuk üzletünk látogatottságát.

Beállíthatjuk, hogy milyen neműek, korúak, aspirációjuak, családosok/egyedülállók, bizonyos hobbiban érdekeltek, vagy akár mely különleges lények (boszik, vámpírok, stb) látogathassák, avagy maradjanak távol üzletünktől. Tehát ha azt szeretnénk, hogy kis diszkónkat csak egyedülálló, kicsapongó életcéllal ellátott tinédzserek látogassák, akár ezt is beállíthatjuk. Különösen ajánlom a gyerekek engedélyezését bizonyos boltokban, mert eszméletlenül cukik a rábeszélős animációk. :3 (az OR-ra kell kattintani egyébként, ha engedélyezni szeretnénk valamit, és a NOT-ra, ha kitiltani).

Ezen kívül beállíthatjuk az üzletünk célját is: tehát hogy ez egy szórakoztató telek, egy kereskedő, stb, így a simek ezeket a tevékenységeket fogják preferálni. Valamint dress code-ot is adhatunk a telekhez, tehát hogy a látogatók milyen ruhában jelenjenek meg. Például ünneplőben egy puccos étteremben, vagy tornaruhában egy edzőteremben (aztán az, hogy ez mennyire működik tökéletesen, hát… hellyel közzel, de jobb mint a semmi XD)

Hát ennyi lett volna az első tipp, lehet kicsit terjengősre sikerült, de igyekeztem mindent leírni, ami fontos. A következő részben áttérek majd a “technikai” dolgokra. Like, ha tetszett és szeretnétek még ilyet látni, illetve, ha van kérdés, várom komiban! 🙂

Ui: Ezer köszönet Sookie-nak a magyar nyelvű képekért ^^

Mentés

Mentés

Mentés