Sims 2 Vár az üzlet kisokos – 2. rész

Mai napon folytatjuk utunkat a Sims 2-es üzletvezetés rejtelmeibe! Az első, bevezetőbb jellegű tipp után, a másodikban immár technikaibb jellegű dolgokról is lesz szó, többek között az alapfelszerelésről és az árazásról. És, ahogy azt már megszokhattátok, most is meg fogok osztani pár tippet és modot, amelyek megkönnyíthetik üzletvezető simecskénk mindennapjait (meg persze a mi játékmenetünket). Katt a folytatásra! 😀

Alapfelszerelés

Az előző tipp alapján kis egyéni vállalkozó simünk megnyitotta az üzletét. Ha még azt is sikerült kiválasztania, hogy milyen tevékenységgel szeretné megszerezni azokat a simoleonokat, ideje, hogy berendezzük az üzlethelyiséget. Érintőlegesen volt szó erről korábban is, de most bővebben kifejtem a témát.

Amennyiben kereskedő típusú üzlettel van dolgunk, mindenképpen szükségünk lesz árura és (legalább) egy pénztárgépre. Az utóbbit az elektronikai eszközök között találhatjuk meg, és bármilyen konyhapultra lehelyezhetjük. Fontos, hogy a vásárlók jól meg tudják közelíteni, különben csak várakoznak egy darabig, aztán ledobják a földre szatyraikat, és nagy dúlás-fúlás közepette távoznak. Hát ezt mindenképp szeretnénk elkerülni, nem? 😀

Polcok és hűtőpult

A másik fontos dolog – ahogyan említettem -, az áru. Ennek elhelyezése csak a mi fantáziánkra van bízva, de ajánlatos polcokat használni, amelyekre szépen ki tudjuk rakni a portékát. Amennyiben ételeket árul vállalkozónk (vagy süteményeket, tehát bármilyen romlandó dolgot), érdemes hűtőpultot beüzemelni, amelyben nem fognak megromlani az említett áruk. Ha pedig az autóbiznisz vonzza simünket, van ez a fantasztikus forgó, világító, hiperszupermenő dobogó, amely segítségével kiemelhetjük legkiválóbb kocsinkat a szürke, hétköznapi járgányok közül.

Ha beléptetőrendszeres üzletet választunk, természetesen létfontosságú a beléptető masina elhelyezése, amelyet szintén az elektronikai eszközök között találhatunk meg. Ennek a szerkezetnek a segítségével a simek minden órában egy bizonyos összeget fizetnek az ott tartózkodásért. Így hát ha jól le tudjuk foglalni simjeinket és tovább maradnak ott, többet csengetnek ki.

Nem ajánlom a kettőt ötvözni, ugyanis tapasztalatom szerint a simek nem fognak vásárolni (vagy max nagyon kínkeservesen), ha még előtte egy beléptetőn is át kell verekedniük magukat. Tehát vagy ez legyen, vagy az.

Minden üzletbe fontos kellék a nyitva/zárva tábla, amely segítségével szabályozhatjuk, hogy mikor tévedhetnek be a vásárlók az üzletünkbe. A kis tábla a dekoráció / vegyes-en belül van, és rákattintva tudjuk nyitni/zárni a bizniszt. Ha unjátok a sima táblákat, itt tudtok letölteni egy olyat, amelyet több felületre is le lehet tenni.

Ahogyan korábban említettem, az éttermek fognak kapni egy külön tippet. 🙂

Árazás

Ha ez megvan, ideje beárazni termékeinket / szolgáltatásainkat. Ehhez nem kell mást tennünk, minthogy a kis jobb felső sarki panelen rákattintunk az árcédula ikonra, ekkor kinyílik egy menüke. Itt láthatunk két eszközt: a felsővel (Beárazó eszköz) egyesével tudjuk beárazni a már lehelyezett portékákat, az alsó (Nagyker katalógus) segítségével a katalógusból már beárazottan tudjuk lepakolászni a cuccokat. Az utóbbi azért hasznos, mert ilyen esetben azok a tárgyak is megjelennek, amik alapból csak lakótelken érhetőek el. Például a korábban említett autókat is csak ilyen módon fogjuk tudni letenni (eltartott egy darabig, amíg erre rájöttem XD).

Árazás előtt a kis félkörön tudjuk beállítani, hogy milyen árkategóriával szeretnénk ellátni a terméket: a nevetségesen olcsótól a nevetségesen drágáig 7 féle árból választhatunk. Ez nem globális ár, tehát akár mindent más kategóriába árazhatunk, ha úgy tartja kedvünk! Állítsuk be, majd a Beárazó eszközre kattintás után klikkeljünk a beárazandó termékre, így az besárgul, és kész! Ha vissza akarjuk vonni az árazást, kattintsunk ismét, és már meg is szüntettük. Akár a polcra, vagy hűtőpultra kattintva a rajta levő összes terméket egy kattintással beárazhatjuk. Avagy a Nagyker katalógus eszközre kattintva válasszunk a katalógusban sárgával jelölt termékek közül, és tegyük le. Ennyi az egész! 🙂

Ismét egy okosság: a pénztárgépre kattintva találunk egy olyan opciót (Minden termék beárazása), amivel át tudjuk árazni az összes telkünkön található beárazott terméket! Így, ha esetleg mindennek meg szeretnénk változtatni az árkategóriáját, gyorsan megtehetjük.

A fentebb említett beléptető szerkezetet úgy tudjuk beárazni, hogy rákattintunk, és kiválasztjuk a Beárazás opciót. Ekkor a felugró ablakban tudjuk beállítani az árkategóriát, hasonlóképpen, mint a tárgyak esetében. Ha viszont ráklikkelünk a kis árcédulára, mi magunk is megadhatjuk az összeget, amennyit a bemenetelért fel szeretnénk számítani. Azonban vigyázzunk! Ha nagyon magas ez az összeg a “sima” árkategóriákhoz képest, a betévedő simek nem fognak eljutni a tényleges belépésig, hanem elvándorolnak.

Néhány plusz érdekesség:

  • Ha valami szolgáltatást árulunk, akkor magát a tárgyat kell beárazni (hajvágószék, masszázsasztal), és egy simnek végig ott kell állnia mellette, különben a vásárlók nem fogják elkezdeni “nézni”.
  • Ha könyvespolcot árazunk be, a vevők a rajta tárolt könyveket fogják megvenni, és nem magát a könyvespolcot!
  • Ha már könyvesbolt: a simek által írt könyveket is el lehet adni saját kis üzletükben, viszont ahhoz, hogy árufeltöltésnél “újratöltődjenek”, szükség van erre a modra (Sellable Novels).
  • Amennyiben ruhaboltot üzemeltetünk, tudunk a vevőknek ajánlani ruhát viselésre, ekkor megveszik, és ezután abban fognak járni.
  • Kávézót is lehet üzemeltetni, viszont egy alkalmazottnak kell ott állnia a kávégépnél, sajnos ha saját simünk a barista, a vásárlók nem fognak odamenni kávéért.
  • Az árazási stratégiához pedig annyi lenne a javaslatom, hogy a vállalkozásunk elején érdemes olcsóbbra venni a termékeket, mert akkor könnyebben veszik meg a vásárlók. Aztán amikor már bejáratott az üzlet (és simünk is tehetségesebb lett rábeszélésben), tehetjük magasabbra az árakat, nagyobb esélyünk van, hogy megveszik, még drágábban is.

Azt hiszem ezt a témát sikerült kiveséznem! Legalábbis remélem, hogy nem hagytam ki semmit. A következő tippben már tényleg működtetni fogjuk azt az üzletet! Ha van kérdésetek, nyugodtan dobjatok egy komit! 🙂

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés