Sims 2 Vár az üzlet kisokos – 4. rész

Elérkeztünk a Vár az üzlet tippsorozatunk negyedik részéhez! Korábban már megtettük az első lépéseket, beszereztünk minden szükséges dolgot, és megismertük a boltvezetéshez szükséges tevékenységeket. Ám mi történik, ha vállalkozó simünk (és esetleg besegíteni kész családja) már nem bírja a tempót? Ekkor bizony alkalmazottakat kell felvennünk. De pontosan hogyan is működik ez, és mire kell figyelnünk? Ezt tudhatjátok meg a mai tippből! 🙂

Alkalmazzuk őket!

A legelső dolog, amit az alkalmazottakkal tennünk kell, hogy… felvesszük őket! Erre többféle lehetőségünk van.

Vagy a telefonon vagy számítógépen az Üzlet…/Alkalmazottak felvétele opcióra kattintsunk rá, és válasszuk ki, hogy a jelenlegi tartózkodási helyünkre, avagy egy külsős, általunk tulajdonolt telekre szeretnénk felvenni. Ekkor felugrik egy ablak, amiben láthatunk öt potenciális jelöltet, akiket alkalmazhatunk.

Összesen, ahogyan a nevek felett is láthatjuk, maximum nyolc alkalmazottat vehetünk fel. Ha kattintgatunk közöttük, láthatjuk, hogy most mit dolgoznak, mennyi tudás pontjuk és mennyi pedál medáljuk van. Minél több van ezekből, annál magasabb bérigénnyel fognak rendelkezni, így hát figyeljünk erre is.

A nagy kockára kattintva pipálhatjuk ki őket a nevük mellett, ha ez kész, kattintsunk a nagy pipára, és már be is hívhatjuk őket dolgozni! Lehetséges, hogy jelezni fogja a panel, hogy már van munkája az illetőnek, ilyenkor eldönthetjük, hogy tényleg alkalmazzuk-e, vagy meghagyjuk békében a korábbi munkájában, és másik jelölt után nézünk.

A másik lehetőség, hogy az üzletbe betévedő gyanútlan vásárlókat ostromoljuk meg egy állásajánlattal. Ezt rájuk kattintva az Állásajánlat opció segítségével tehetjük meg. Ekkor ismét megkapjuk az adatlapos ablakot, ahol a korábbiakban leírtak szerint vehetjük fel az új alkalmazottat. Azonban figyeljünk, hogy ha így akarjuk felvenni, lehetséges, hogy elutasítja az ajánlatot. Általában, ha már alapból jó viszonyban van a simünk az alkalmazottnak szánt simmel, elfogadják az állást.

Mod: Mindkét változathoz tudok egy-egy hasznos apró modot mutatni. Az elsőhöz a More Employees For Hire modot (link), ami nem tesz mást, minthogy az alap 5 választható sim helyett egy lerakat simből választhatunk! Én ezt nagyon hasznosnak találtam, mert sokszor volt már olyan, hogy egy bizonyos simet szerettem volna felvenni, és több napig kellett lutriznom, amíg végre felbukkant. Elvileg a legtöbb, szomszédságban található simet kilistázza, de még így is van, hogy kihagy valakit, elmondom őszintén, nem figyeltem meg annyira, hogy ez miért van, de én már ennyivel is boldog vagyok!

A másik mod egy bugot hivatott kiküszöbölni. Ugyanis, ha személyesen veszünk fel valakit, nagy az esélye, hogy már az első napon nagy dúlás-fúlás közepette kilép, hiába kap megfelelő bért. Ennek a modnak a segítségével (link) többé nem fog ez előfordulni! (sőt, amúgy elvileg soha senki sem fog kilépni, max reklamálnak :P)

Osszunk nekik feladatot!

Miután sikeresen felvettük a munkaerőt, be kell hívnunk az üzletbe. Ezt vagy a nyitva/zárva táblán az Összes alkalmazott behívása opcióval, vagy a telefonon tehetjük meg. Ha először hívjuk be, meg is jelenik egy kis szöveg, hogy megérkezett első munkanapjára, és várja, hogy osszunk neki valami feladatot.

Amennyiben letöltöttük az előző tippemben említett üzletvezetős modot, arra rákattintva a Summon Employee-t kiválasztva az alkalmazott nevére kattintva is behívhatjuk, így megtehetjük azt is, hogy nem mindenkit rendelünk be dolgozni, csak bizonyos embereket.

Ezután az alkalmazottra kattintva az Üzletvezetés opció alatt választatjuk ki, hogy milyen feladatot szánunk neki, a Kinevezés almenü alatt. Néhány esetben az adott tárgyra kell kattintanunk, és ott tudjuk hozzárendelni a munkaerőt (pl.: fodrász). Amennyiben bizonytalanok lennénk alkalmazottunk képességeiben, az üzleti panelen meg tudjuk nézni. Sőt, itt még azt is kiírja, hogy mennyire megfelelő a bére (erről hamarosan több szót ejtek).

Egyébként a dolgozó feje felett láthatunk egy kis pöttyöt, itt láthatjuk, hogy milyen a hangulata. Ha már nagyon piros, érdemes egy kis szünetre küldeni az Üzletvezetés…/Pihenőidő opció segítségével, hogy kicsit felfrissüljön. Vagy akár haza is küldhetjük, stílusosan a Hazaküldés opcióval, vagy az üzletvezetős modon a Dismiss Employee alatt a nevére klikkelve.

Bérezés

Hát igen, kapitalista sim!világunkban semmi sincs ingyen, így hát a munkaerő sem. A bér egyedül az alkalmazott tudásától függ, ergó minél több tudás pontja és pedál medálja van, annál többet kell neki kicsengetni a boldogságához.

Az üzleti panelen láthatjuk, hogy hogyan áll a fizetése. Mivel munka közben is tudnak fejlődni, tudást szerezni, lehetséges, hogy egy idő után már alulfizetettnek fognak számítani. Ez egy veszélyes állapot, ugyanis ha sokáig rossz bért kapnak, akár szabotálhatják a munkát, vagy ki is léphetnek! (kivéve, ha letöltöttük a korábban említett modot) Ennek elkerülése végett figyeljük folyamatosan bérigényüket, és ha kell, az Üzletvezetés…/Bér módosítása opció segítségével változtassuk meg azt, egy felbukkanó, árazásoshoz hasonló kis panel segítségével. Akár túl is fizethetjük őket, ha épp ahhoz van kedvünk, ők biztosan örülni fognak neki. 😛

Most megint megemlítem az üzletvezetős modot, ugyanis van rajta egy funkció, ami automatikusan beállítja az alkalmazottak bérét, így még figyelgetnünk sem kell. Ehhez kapcsoljuk „on”-ra az Auto ZQC-t. Voilá!

Előléptetés

Amennyiben lelkes alkalmazottunk már rendelkezik megfelelő mennyiségű pedál medállal (5 pontnyi – arany=3, ezüst=2, bronz=1), előléptethetjük üzletvezetővé! Ennek több előnye is van:

  1. irányíthatóvá válik
  2. nem feltétlenül kell bemennünk a boltba, hanem akár otthonról lecsekkolhatjuk, mert a menedzser elvezetgeti maga.

Nos! Az előléptetéshez nem kell mást tennünk, mint kiválasztjuk alkalmazottunkon az Üzletvezetés…/Előléptetés üzletvezetővé opciót. Ha nem jelenik meg, akkor sajnos nincs elég pedál medálja a kiválasztott simnek.

Ha ezt megtettük, utána már otthonról is le tudjuk csekkolni az üzletünket, ezt a telefonnál az Üzlet ellenőrzése opció segítségével tehetjük meg. Minél magasabb szintű az üzletünk, annál gyorsabban fog ez megtörténni. Ha ezt elvégeztük, kapunk egy üzit, hogy nyugodjunk meg, minden rendben van. Ha már egyszer lecsekkoltuk az üzletet, egy értetlenkedő választ kapunk csak :P.

Azonban, ha sikeres volt a művelet, éjfélkor fogunk értesülni róla, hogy mennyi volt a bevételünk. Amennyiben elfelejtünk betelefonálni, akkor is kapunk némi susnyát, ám kevesebbet, mintha ezt megtesszük. Természetesen minél tovább vagyunk távol az üzlettől, annál inkább csökkenni fog napról-napra a bevétel, így hát azért néha érdemes így is belátogatni. Egyébként a bevétel az üzlet értékéből is számolódik, így egy amúgy veszteséges üzlet is lehet nyereséges, ha telefonon csekkoljuk (ez így történt velem egy szerencsétlen könyvesboltnál).

Az hiszem, sikerült kiveséznem a témát! A következő tipp várhatóan a vásárlói elégedettségről, és boltbesorolásról fog szólni, tartsatok akkor is velem!

Ha pedig lenne valami kérdés, megjegyzés, bátran hagyjatok egy komit! 😉

Mentés

Mentés

Mentés