Sims 2 Vár az üzlet kisokos – 6. rész

Elérkeztünk Vár az üzlet kisokosunk utolsó részéhez, amiben egy különös bolttípust fogok bemutatni, méghozzá a sokat emlegetett éttermet. Előre leszögezem, hogy szerintem ez a legnehezebb típus, és elég sok mindenre kell figyelni, hogy gördülékenyen menjen. És emellett nem is különösebben jövedelmező (maximum ha a pénzjutalmakat számoljuk). Viszont nagyon jó buli! Okosságokért katt a folytatásra! 🙂

Felszerelés

Először is, szükségünk lesz néhány dologra az étterem működéséhez. Egyértelmű, hogy kellenek székek és asztalok, hogy az éhes betévedők helyet tudjanak foglalni. Érdemes megjegyezni, hogy inkább az előbbiek száma dönt, ugyanis ritkán ül le két vendég ugyanahhoz az asztalhoz. Csak ha az ember a játszható simjeit viszi el az étterembe, csapatostul. Ezen kívül szükségünk van egy főzőpultra, ahol séfünk el tudja készíteni a megrendelt ételeket. Valamint egy recepciós pultra, ahol a vendégek bejelentkeznek. Sajnos egyiket sem tudjuk megkerülni, mindre szükségünk lesz, különben nem fog működni éttermünk.

Alkalmazottak

Egy étterem üzemeltetéséhez legalább három alkalmazottra van szükség (oké, kettőre, ha üzletvezető simünk is beáll gürizni). Kell egy recepciós, egy pincér és egy séf. Az első kettőt a pódiumnál tudjuk szerepkörükbe rendelni a Legyen… opcióval. A séfet pedig a séfpultnál.

A felszolgálóink annál ügyesebbek lesznek, minél több az erőnlét jártasságuk, és így egyre kevesebbszer borítják a szerencsétlen vendégek fejére az ételt. De ami a legfontosabb, hogy szakácsunknak minél magasabb legyen a főzés jártassága. De miért is?

étlap

Mert mi állíthatjuk össze, hogy milyen ételekből választhatnak itt étkező kuncsaftjaink. És hát figyelnünk kell rá, hogy a szakácsunk ezeket el tudja készíteni. Különben egy nagy égett pacát kapnak, és nem lesznek túlzottan elégedettek éttermünk színvonalával.

A menüt a recepciós pulton az Étlap összeállítása opció alatt szabhatjuk testre. És a legjobb ebben, hogy tényleg akárhogy variálhatjuk. Csak sütiket akarunk árulni? Netán sajtos melegszendvicset? Vagy palacsintát? Megoldható! 🙂

Csak pakolgassuk a nyilakkal a megfelelő helyre (kihagyott / kiválasztott ételek felsorolása) a kívánt ételeket. Ha egyre rákattintunk, láthatjuk is alul rögtön, hogy mennyi főzés jártasság kell az elkészítéséhez. Amennyiben meg vagyunk elégedve étlapunkkal, katt a pipára!

Emellett be is kell áraznunk az étlapot, amelyet az Étlap árazása menüpont alatt érhetünk el. Az árkategóriát a szokásos beállítós félkör segítségével adhatjuk meg.

Működés

A betévedő simek úgy kezdik, hogy odaállnak a recepcióhoz, és elkezdik nézni az étlapot. Ilyenkor némi rábeszéléssel segíthetünk nekik, hogy ténylegesen itt akarjanak fogyasztani. Ha olcsó vagy átlagos az árazásunk, maguktól is be fognak lépni, de ha ennél magasabb, általában szükség van az említett rábeszélésre. Ezután a recepciós a helyükre kíséri őket. A pincér felveszi a rendelést, a séf elkészíti, majd a pincér kiviszi. Láthatjuk, hogy mindegyik szerepkör fontos az étterem működésében. Amikor bővül éttermünk, és egyre többen térnek be, érdemes több pincért alkalmaznunk a zökkenőmentes működés érdekében. Valamint figyelnünk kell, hogy megfelelő számú asztal (vagy bárpult székkel) álljon rendelkezésre.

Sajnos ennek a rendszernek számtalan buktatója lehet, ugyanis a vásárlói lojalitást csökkenti, ha a simnek túl sokat kell várakoznia az ültetésre, a rendelése felvételére vagy kiérkezésére. Meg ha persze égetten kapja az ételét, hát, az sem egy előny.

Igazából röviden ennyi lenne az éttermek bemutatása. Nem a legkedvencebb bolttípusom, de már volt nekem egy-kettő belőle, és azért el lehet szórakozni vele. Ha bármi kérdésetek lenne, ne tartsátok magatokban! 🙂