Sims 4 Parenthood Tipp – Karakter értékek

A Sims 4 Parenthood kiegészítőjében teljesen új szintre emelték a játékbeli szülő-gyerek kapcsolatokat, és ahogy már a korábbi tippben is megírtuk, a szülők egyre nagyobb szerepet töltenek be a simcsemeték nevelésében. Ugyanis különböző karakter értékekkel gazdagodott a játék, amelyeket tipegőtől tini korig fejleszthetnek a simek.

Ebben a tippben arról az öt alap értékről lesz szó, amelyek meghatározzák a simgyerekek tulajdonságait, amelyek aztán egész siméletük végéig elkísérheti őket. Kattintsatok tovább, ha szeretnétek tudni, hogy pontosan miről is van szó! 🙂

A simgyerekek öt különböző kategóriában kapnak pontokat, amelyeket saját magatartásuk és az arra kapott szülői reakció alapján gyűjthetnek. Az öt kategória – modor, empátia, felelősségtudat, probléma megoldás és az érzelmek irányítása – kezdetben semleges szinten áll, de a pontok gyűjtésével pozitív és negatív irányba is haladhatnak.

Amennyiben fiatal felnőtté váláskor valamelyik kategóriában elérik a 90%-ot – pozitív vagy negatív irányba -, akkor adott jellemvonással gazdagodnak. Szerencsére ez az érték folyamatosan mozgásban van, ezért bőven van idő arra, hogy simszülőként befolyásolhassuk a fiatalokat.

Méghozzá fegyelmezéssel, dicsérettel vagy akár büntetéssel is lehetőségünk van a simgyerekeket a számunkra helyesnek tartott irányba terelni. A büntetések 24 órán keresztül tartanak, és akár olyan dolgokat is megtilthatunk, mint a számítógép használata, vagy a barátok áthívása.

Most pedig vegyük sorra, hogy az öt különböző kategória milyen lehetőségeket rejt, és milyen dolgok vannak rájuk pozitív vagy épp negatív hatással. 🙂

Modor /Manners/

A legalapvetőbb, hogy a tipegőknek és gyerekeknek megtanítjuk a ’kérem’ és a ’köszönöm’ használatát. Ezeket egyszer taníthatjuk meg, ezután az interakció eltűnik.

A Modor értékét – többet között – növeli a barátságos bemutatkozás, a mosogatás, a Rendezett /Neat/ jellemvonás vagy épp a bókolás. Ezzel szemben negatív hatással van rá a Rendezetlen /Slob/ jellemvonás, a káromkodás, az udvariatlan bemutatkozás vagy akár az, ha simtipegőnk idegenek előtt kezd el megszabadulni a ruháitól.

Amennyiben simünk fiatal felnőtté válásakor elérte a 90%-ot pozitív irányba a Jó modorú jellemvonással lesz gazdagabb, így igyekszik kerülni minden nem helyénvaló viselkedést. Új interakcióként megjelenik az udvarias bemutatkozás, amelytől akár jobb hangulatjelzőt is kaphatnak, továbbá gyorsabban építhetnek ki baráti kapcsolatokat.

Ezzel szemben a negatív irányba elért 90% a Rossz modorú jellemvonást eredményezi, ami miatt a barátságos interakcióik gyakran balul sülnek majd el. Sokat káromkodnak, és sosem mosogatnak el maguk után, valamint az olyan egyszerű dolgok is nehezebben mennek majd, mint a wc lehúzása vagy a kézmosás.

Empátia /Empathy/

Pozitív irányba hathat rá a Jó /Good/ jellemvonás, a doktoros játék szettel való játék, a negatív hangulatról való érdeklődés, illetve a különböző megnyugtató vagy felvidító interakciók. Ezzel szemben negatívra fog fordulni az irány a Gonosz /Mean, Evil/ jellemvonástól, a másokra való kiabálástól, számítógépes trollkodástól, plüssállatok ütögetésétől vagy mások kinevetésétől.

Ha sikerült elérnünk 90%-ot valamelyik irányba, akkor a Könyörületes vagy az Érzéketlen jellemvonást kapja meg simünk. Míg előbbi szívesen segít másoknak és együtt tud érezni másokkal, könnyen stresszessé válhat, ha épp Gonosz hangulatba kerülnek. Ezzel szemben utóbbi megkérdőjelezheti más simek negatív hangulatát, és kevesebb eséllyel lesz sikeres a barátkozásban, ha olyan simmel kerül interakcióba, aki rossz hangulatban van.

Felelősségtudat /Responsibility/

Talán ez a legegyszerűbben fejleszthető érték, hiszen az olyan egyszerű dolog, mint a házi feladat megírása is pozitív irányba hat rá. Továbbá a Maximalista /Perfectionist/ jellemvonás, iskolai projektek befejezése, jó jegyek szerzése, a szemét kivitele, a fogmosás és a takarítás is pozitív irányba hajtja az értéket.

De sajnos néhány dolog negatívan is hathat, mint például a Gyerekes /Childish/ jellemvonás, a rossz jegyek szerzése, az iskolakerülés, a rendetlenség, a wc-vel való játék, a büntetés figyelmen kívül hagyása vagy akár a kijárási tilalom megszegése.

Amennyiben simünk fiatal felnőtté válásakor a Felelősségteljes jellemvonást szerzi meg, sokkal jobban teljesít majd a munkahelyén, és a fiatalokat is oktathatja a felelősségtudatra, illetve a lehetőségkártyákra adott pozitív válasz is sokkal hasznosabb eredményt adhat. Ha pedig Felelőtlen jellemvonású simet neveltünk, akkor sajnos kényelmetlenül fogják érezni magukat a munkahelyükön, ami negatív hatással lesz a hangulatukra, és sajnos előszeretettel hagyják figyelmen kívül a befizetésre váró számlákat is.

Probléma megoldás /Conflict resolution/

A probléma megoldás a simek életében is fontos, így ha azt akarjuk, hogy simcsemeténk jó legyen ebben, akkor fontos, hogy simszülőként bátorítsuk őket erre. Pozitív hatással van erre az értékre az Társasági /Outgoing/ jellemvonás, a bocsánatkérés egy negatív interakció után, a ’Sajnálom’ szülők általi megtanítása, rossz kapcsolatok javítása vagy a kibékülés veszekedés után. Ezzel szemben negatív irányba fog elmozdulni a mérce a Forrófejű /Hot headed/ jellemvonástól, más simekkel való veszekedéstől, viták kezdeményezésétől, vagy épp egy ellenség szerzésétől.

Amennyiben simünk felnőtté válásakor elérte a 90%-ot pozitív irányba a Közvetítő jellemvonással gazdagodik, így nagyobb eséllyel lesz sikeres egy bocsánatkérése valamint javítani tudja a rossz kapcsolatait más simekkel.

Ezzel szemben a negatív irányba elért 90% a Vitázó jellemvonást eredményezi, amitől kevésbé kezdenek társalgásba olyan simekkel, akiket nem kedvelnek, ráadásul kevésbé valószínű, hogy sikeres lesz egy bocsánatkérés a részükről.

Érzelmek irányítása /Emotional control/

Ahhoz, hogy megfelelően fejleszthessük ezt az értéket, simgyermekünknek először is negatív hangulatba kell kerülnie. Hiszen így tudják megtanulni, hogyan irányíthatják rossz kedvüket.

Pozitív irányba hathat rá a Magabiztos /Self-Assured/ jellemvonás, a naplóírás, a negatív hangulatban elkezdett kocogás, klasszikus zene hallgatás, a hangszeren való játék, valamint a blogolás is. Ezzel szemben negatívra fog fordulni az irány az Irigy vagy Őrült /Jealous, Insane/ jellemvonástól, egy iskolai projekt tönkretevésétől, egy babaház összetörésétől, vagy épp más simek megütésétől vagy épp megharapásától.

Ha sikerült elérnünk 90%-ot valamelyik irányba, akkor simünk az Érzelmek irányítása vagy az Irányíthatatlan érzelmek jellemvonást kapja meg. Előbbi könnyen megszabadulhat negatív hangulatjelzőjétől zenehallgatástól, kocogástól vagy épp blogolástól, de alapból könnyebben lépnek túl a negatív érzelmeiken. Ezzel szemben utóbbi sokkal hosszabban birkózik meg a negatív hangulattal, sőt akár össze is omolhatnak az érzelmeik súlya alatt.

*

Ezek tehát azok a fő kategóriák, amelyek mentén nevelhetjük simgyermekünket, és amelyek hatással lesznek rájuk fiatal felnőtté válás után. Remélem, hasznos volt ez a tipp, ha pedig további kérdésetek van, ne habozzatok feltenni! 🙂