Sims 4 Parenthood tipp – Nevelni a gyereket…

A Sims szériákban mindig is nagy hangsúlyt kaptak a simgyerekek, és persze a simgyerekek felnevelése is egyre fontosabbá vált. Már a korábbi játékokban is volt lehetőség arra, hogy simszülőként befolyásoljuk simcsemeté(i)nk tulajdonságait, és ez mostantól a Sims 4 esetében sincsen másként. A Parenthood kiegészítővel ugyanis számos olyan lehetőség került a játékba, amely kifejezetten a simgyerekek nevelésére koncentrál.

Ebben a tippben a Nevelés jártasságot (Parenting skill) szeretném nektek bemutatni, hátha némi fogódzkodót nyújthat a játék során. Tartsatok velem! 🙂

A szülők egyik legfontosabb feladata – és talán nem is csak a játékban, hanem a valóságban is –, hogy gyermekeiket olyan módon neveljék, hogy felnőtt korukban egyrészt képesek legyenek gondoskodni magukról, másrészt hogy ők is tovább adhassák azt a tudást, amelyet szüleiktől kaptak.

A Sims 4 új kiegészítőjével most ezt próbálhatjátok ki, hiszen minden eddiginél nagyobb befolyást kaptak a simszülők a simgyerekek nevelésében, kezdve már tipegőkortól egészen a tinikorú simekig. A gyerekeknek el kell sajátítaniuk bizonyos készségeket, és ebben nagy szerep jut a felnőtteknek.

Amikor egy simgyerek felvesz egy bizonyos szokást (behaviour) legyen az akár rossz, akár jó, azt mi támogathatjuk és erősíthetjük a Parenting interakcióval, amelyet a simre kattintva érhetünk el. (Engem ez egy kicsit a Sims 2 Házi kedvenc kiegészítőjére, és az abban található kisállat nevelési módra emlékeztet. Persze itt némileg fontosabb ez a dolog. 😀 )

Azt mindenképpen fontos tudni, hogy a Nevelési jártasság – akárcsak bármelyik másik – egy fejleszthető dolog. Minél magasabb szintet ér el a sim, annál nagyobb valószínűséggel lesz hatással a nevelni való gyermekre. És bár valamennyire az is fontos, hogy a simszülő kommunikáljon a simgyerekkel, ami még fontosabb a jártasság fejlesztése céljából, hogy közös tevékenységeket végezzenek. A tipegők fürdetése vagy biliztetése, segítség a házi feladatban vagy iskolai projektekben, vagy akár egyszerűen egy kis szidás is elég nagy pozitív hatással van a jártasságra. Ezen kívül persze a szülőknek szóló könyvek és online fórumok olvasása is jócskán adhat pluszt.

Mint a Sims 4 esetében már tudjuk, a hangulatoknak elég nagy szerepe van, és ez a gyerekek nevelésekor is halmozottan fontos. Rossz hangulatban lévő szülők kevésbé tudnak hatni a gyerekekre, ezért fontos, hogy pozitív hangulatban tartsuk a simeket. Valamint persze minél jobb egy szülő-gyerek kapcsolat, annál hatékonyabban tud majd a gyerekre hatni a szülő.

Lehetőségkártyák:

Az új kiegészítővel megjelentek a neveléshez kapcsolódó lehetőség kártyák is. Ezekkel a véletlenszerűen megjelenő kártyákkal egy problémára választhatsz megoldást. Simed minél magasabb szintre vitte a Nevelés jártasságát, annál nagyobb valószínűséggel akad a felsorolt válaszlehetőségek között egy megfelelő. De fontos odafigyelni, mert a kártyákra adott válaszok is hatással lesznek a gyermek fejlődésére.

A Parenthood kiegészítővel egy új életcél is megjelent, ami nem más, mint a Szuper Szülő (Super Parent) életcél. Ennek eléréséhez szükséges, hogy egy nevelt gyermek három különböző Karakter Értékben is a maximumot érje el. Ha ezt elértük, megkaphatjuk a Példakép jutalmat (Role Model Reward trait), amellyel még könnyebbé válhat a későbbi gyermeknevelés.

A Nevelés jártasság szintjei:

  1. szint: Jó és rossz szokások bátorítása, rossz szokások tiltása. Gyerekek befolyásolása a takarításra.
  2. szint: Elérhetővé válik a gyerekek befolyásolása a házi feladat megírására, és új tiltási lehetőség is megjelenik. Bővülnek a lehetőségek a Lehetőségkártyáknál.
  3. szint: Elérhető válik a lehetőség, hogy nevelési tippet adhasson simünk más szülőknek.
  4. szint: Új büntetési forma jelenik meg. Láthatóvá válik egy-egy lehetőségkártyánál, hogy a választott opció milyen hatással lesz a gyerekre.
  5. szint: Új büntetési forma jelenik meg, valamint a szülő és a gyerek már meg tudja beszélni a különböző rossz szokásokat, hogy a gyerek tanuljon belőle.
  6. szint: A sim segíthet más simeknek, ha a nevelés nehézzé válik, és már a kisbaba sírásából megtudja a sírás okát.
  7. szint: A szülő nagyobb valószínűséggel tudja befolyásolni a gyereket.
  8. szint: A Lehetőségkártyáknál plusz egy lehetőség jelenik meg, amely pozitívabb a többinél. A fegyelmezési formák hatékonyabbak lesznek.
  9. szint: Ettől a szinttől a befolyásolás interakciók és a tanácsokat hatása minden esetben sikeres lesz.
  10. szint: Egy új interakció (Super Efficient Baby Care interaction) jelenik meg, amellyel a szülő egyszerre elégítheti ki egy csecsemő szükségleteit. Valamint A szülő simnek lehetősége van arra, hogy saját szükségleteinek csökkenését megszüntesse, hogy a gyerekek nevelésével foglalkozhasson.

Remélem, segítettem ezzel a tippel, és ha kedvet kaptatok, próbáljátok ki ezt az új kiegészítőt. Ha pedig további kérdésetek van, ne habozzatok feltenni! 🙂